Datum/Vrijeme
4 svibnja, 2022
9:00 am - 10:00 am

Organizira:
Snoopy, obrt za dnevnu skrb o djeci

Kategorije


Ivna Kavre Piltaver rođena je u Rijeci, gdje je završila osnovnu i srednju školu na talijanskom jeziku. Nakon završenog studija fizike i matematike na Fakultetu u za fiziku Sveučilišta u Rijeci upisala je doktorski studij na Fakultetu za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani, gdje je doktorirala 2014. godine. Tijekom i nakon doktorskog studija usavršavala se i sudjelovala na raznim seminarima i konferencijama diljem Europe. Trenutno je zaposlena na Sveučilištu u Rijeci na Fakultetu za fiziku i Centru za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, kao docent. Znanstvena istraživanja obavlja u Centru za mikro- i nanoznanosti i tehnologije pretežno u Laboratoriju za pretražnu elektronsku mikroskopiju. Uz znanstveni rad sudjeluje u sveučilišnoj nastavi i aktivno radi na popularizaciji fizike.

Sažetak

Znatiželja je jedan od prvih kotačića koji pokreću stroj učenja, a time i dječji razvoj, vodeći dijete ka sve većem razumijevanju i upoznavanju sebe i svijeta oko sebe. Cilj je ove radionice je djeci vrtićke dobi približiti znanost izravnim iskustvom. 

Od čega je sastavljeno jaje? Koliko je jaje čvrsto? Zašto jaje pluta kada je staro? Kako napraviti majonezu? To su samo neka od pitanja na koja ćemo dati odgovore. Djeci se najprije omogući istraživanje jaja izvana i iznutra, a zatim ih se uključi u niz jednostavnih pokusa, koji se mogu izvesti s lako dostupnim materijalima kao što su ocat, voda i, naravno, jaja. Cilj je pokazati, bez definicija, ali znanstvenim pristupom, da je znanost svuda oko nas. Upuštajući se u pokuse, djeca će otkriti, primjerice, da ocat nagriza ljusku, stvarajući ugljični dioksid, toliko da nakon 24 sata nestane i nastane gumeno jaje. A učinit će i svoje prve korake u svijetu fizike: vrtnja sirovog jaja izvrstan je način upoznavanja s inercijom. Na radionici će se izvesti niz zanimljivih pokusa u kojima glavnu ulogu imaju – jaja.