Datum/Vrijeme
5 svibnja, 2022
5:00 pm - 8:00 pm

Organizira:
Dječja kuća

Kategorije


U radionici ćemo uvesti pojam popločavanja ravnine. Preuzimajući ulogu znanstvenika provest ćemo matematičko istraživanje na temu popločavanja ravnine i usput se dobro zabaviti! Radionica je namijenjena svim uzrastima.

Voditelji: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar

Vedrana Mikulić Crnković

izvanredna je profesorica matematike na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Njezin je znanstveni interes u području kombinatorike i diskretne matematike te teorije kodiranja. Suradnica je na više znanstvenih projekata, objavila je 19 znanstvenih radova i aktivno sudjelovala na 15 međunarodnih znanstvenih skupova.

Uz znanstvenu i nastavnu aktivnost vrlo je aktivna u popularizaciji znanosti. Autorica je brojnih popularnih predavanja i radionica (više od 40 različitih aktivnosti), organizirala je niz popularizacijskih aktivnosti (Festival znanosti 2013-2020, Večeri matematike 2014-2020, Izložba Imaginary – čarobna matematika u Rijeci 2016, natjecanje Tetragon 2013-2020, Otvoreni dan Sveučilišnih odjela 2013-2020, natjecanje Društva matematičara i fizičara itd.), vodila je više projekata s ciljem popularizacije znanosti, matematike i matematičkih studija (Imaginary – čarobna matematika 2016, Imaginary – čarobne matematičke projekcije 2018, MathEscape – virtualni matematički bijeg room 2019, Matematički cirkus 2020, matematička izložba Taxi geometrija u Rijeci 2021 itd.) i aktivno je sudjelovala u mnogim aktivnostima i projektima koji za cilj imaju popularizaciju znanosti (Mini Makers Fair Trst, Science Picnic Trst, Maj mesec matematike u Beogradu, Europska noć istraživača Rijeka, International Day of Mathematics, projekt Imaginary instituta Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach, Rijeka – EPK2020, ESOF2020 Science in the City Festival, projekt Budi++ Centra tehničke kulture Rijeka itd.). U 2020. godina dobila je nagradu The Elsevier Mathematical Sciences Sponsorship Fund 2020 za dizajn i provedbu popularizacijskih i edukativnih aktivnosti. Dobitnica je Državne nagrade za znanost (u kategoriji popularizacije za znanost) za 2020. godinu.

Aktivna je i u stručnom radu te je održala više stručnih predavanja za nastavnike, objavila je sedam stručnih radova, organizirala nekoliko stručnih skupova (Riječki matematički susreti), izlagala na više stručnih skupova i sudjelovala u stručnim projektima (ESF projekti STEMp i OPTILIFE, Eramsus+ projekt InAMath i RAPIDE, HORIZONT2020 projekt YUFERING). Od rujna 2020. voditeljica je Erasmus+ projekta (Ključna aktivnost 2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse): InAMath (Interdisciplinary Approach to Mathematical Education)).

Bojan Crnković

zaposlen je kao izvanredni profesor na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Autor je 17 znanstvenih članaka iz područja primijenjene matematike. Izlagao je na brojnim znanstvenim konferencijama te je sudjelovao u provedbi više znanstvenih i stručnih projekata. Autor je brojnih predavanja i radionica koji za cilj imaju popularizaciju matematike te je sudjelovao u osmišljavanju i izvedbi većeg broja popularizacijskih projekata Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci. 

Ivona Traunkar

viša je asistentica na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Područje je njezina znanstvenog istraživanja diskretna matematike. Autorica je jednoga znanstvenog članak, izlagala je na dva međunarodna znanstvena skupa. Nadalje, autorica je brojnih predavanja i radionica s ciljem popularizacije znanosti te je sudjelovala u osmišljavanju i izvedbi većeg broja popularizacijskih projekata na Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci.