Datum/Vrijeme
5 svibnja, 2022
7:00 pm - 8:00 pm

Organizira:
Astronomski centar Rijeka

Kategorije


Postojanje potencijalnog života izvan Zemlje oduvijek je intrigiralo ljudsku vrstu. Prije samo trideset godina otkriven je prvi ekstrasolarni planet, a danas ih poznajemo oko pet tisuća. Tijekom tog razdoblja bitno je uznapredovalo naše razumijevanje strukture planetarnih sustava u Mliječnome putu, i naučilo nas da planeta poput Zemlje, na kojima bi život bio potencijalno moguć, ima mnogo više no što se prije smatralo. U predavanju će biti govora o metodama istraživanja ekstrasolarnih planeta, s osvrtom na najmodernije opažačke tehnike u astrofizici i njihova ograničenja, te objašnjenjem nekih od važnijih rezultata u tom području. Prodiskutirat će se mogućnost postojanja života izvanzemaljskog porijekla i njegove potencijalne interakcija s nama te mogućnost preživljavanja čovjeka na drugim planetima u svemiru.

Dijana Dominis Prester rođena je u Rijeci, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Već se u osnovnoj školi uključila u rad Akademskoga astronomskog društva – Rijeka, zahvaljujući kojem joj se produbio interes za astronomiju, koju je kasnije odabrala za svoju profesiju. Maturirala je u SAD-u, diplomirala i magistrirala fiziku na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu te doktorirala astrofiziku na Sveučilištu u Potsdamu u Njemačkoj. Usavršavala se na međunarodnim institucijama i opažala na različitim opservatorijima u svijetu – u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Japanu, Čileu i Australiji. Od 2007. godine radi na Sveučilištu u Rijeci, gdje predaje fiziku i astrofiziku na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju fizike, mentorira studente te vodi znanstvenoistraživačku grupu iz astrofizike.

Aktivno sudjeluje u radu međunarodnih kolaboracija PLANET, MAGIC i CTA. Bila je dio tima koji je otkrio prvi ekstrasolarni planet sličan Zemlji, kao i niz drugih ekstrasolarnih planeta, te napravio prvu studiju koja na temelju detekcija metodom mikrogravitacijske leće predviđa znatno veći broj planeta na kojima je moguć život no što se do tada pretpostavljalo.