Datum/Vrijeme
2 svibnja, 2022 - 7 svibnja, 2022
Cijeli dan

Kategorije


Hotelijersko-turistička škola Opatija

CARPE DIEM – ŽIVOT SE NASTAVLJA (PANDEMIJA – ZNANOST – ŽIVOT – KNJIŽEVNOST)

Ovaj je projekt započeo u rujnu 2021. godine na poticaj prof. povijesti Ane Žilić koja je zamislila da na školskoj razini provedemo projekt pod nazivom Latinske izreke – povijest ili suvremenost. Projekt je inicijalno bio zamišljen kao međupredmetna suradnja profesora povijesti, matematike i hrvatskoga jezika.

U okviru nastave Povijesti učenici su trebali aktualizirati neke tradicionalne latinske poslovice, a u okviru nastave Hrvatskoga jezika predstaviti što za njih predstavlja carpe diem, latinska izreka koja korelira s baroknim pogledom na svijet, odnosno razdobljem koje se poučava u drugom razredu. To je razlog zašto su u projekt bili uključeni učenici drugih razreda.

Radom na samom projektu širile su se naše spoznaje, ali i područja istraživanja. U tom procesu zatekao nas je poziv za sudjelovanje na Festivalu znanosti. U postavljenom zadatku prepoznale smo potencijal našega zajedničkoga rada učenika i nastavnika, a našem timu se u međuvremenu pridružila i prof. L. Ivančić Vukelić, školska knjižničarka.

Tako je od početne zamisli naš projekt prerastao u temu koja povezuje znanost, život i umjetnost.

Predstavljanje projekta zamislili smo na način da krenemo od života i trenutačne pandemije koja traje već treću godinu i koja je iz temelja najprije zaustavila, a potom i promijenila život kakav smo do tada poznavali. Zato smo u uvodu dali kratak pregled pandemija i odgovor znanosti na njih. U svakom slučaju pokazalo se da je život kao fenomen izuzetno žilav i otporan.

Nakon toga predstavljamo latinsku izreku koja aktualizira odgovor na trenutačnu pandemiju, a riječ je o carpe diem te njezinu realizaciju u književnosti. Pandemije su našle svoje mjesto i u književnim tekstovima, konkretno Baccacciovu Decameronu 

Logičan nastavak je carpe diem danas, odnosno te kako naši učenici doživljavaju značenje te izreke.

Koje su psihološke implikacije trenutačne pandemije je sljedeća cjelina, nakon čega slijedi zaključak da pandemije mijenjaju život, ali ga ne mogu zaustaviti. Veliku pomoć pri tom pruža znanost.

Prometna škola Rijeka

Opis multimedijskog uratka „Život i promet“ (Festival znanosti 2022.)

U okviru školskog korelacijskog i međupredmetnog projekta Život i promet povezujemo prometnu struku i predmete: Etiku, Politiku i gospodarstvo Matematiku, Računalstvo i Hrvatski jezik te aktivnosti radionice 3D LAB. 

Cilj našega školskog projekta jest ukazati na povezanost prometa sa životnom svakodnevnicom. Tako smo se u okviru strukovnih predmeta vezanih uz cestovni promet bavili defenzivnom vožnjom kao jedinim prihvatljivim i sigurnim načinom vožnje. Proučavali smo nove tehnologije za sigurniju vožnju, sigurnosnu opremu te njezin razvoj kroz povijest. Zanimalo nas je utječu li ispušni plinovi na živi svijet i okoliš te kako različite vrste prometa uvjetuju i unaprjeđuju život. Postavili smo pitanje zašto mladi vole brzinu te kako dopamin utječe na naš mozak i odluke koje donosimo. U kontekstu tvrdnje da je život etos ukazali smo na nužnost etičkog ponašanja u prometu. Vježbali smo naše matematičko „oko sokolovo“ i uočavali te fotografirali matematiku u svakodnevnom životu. Na primjeru poštanskih online usluga analizirali smo vezu između računalstva, poštanskog prometa i aktualnih životnih trendova. Naposljetku, na radionici 3D LAB modelirali smo i printali prigodne materijale na temu Život i promet kojima promoviramo ovaj projekt i Prometnu školu.

U projektu su sudjelovali učenici smjera Tehničar cestovnog prometa, Tehničar za poštanske i  financijske usluge i Vozač motornog vozila.

Mentori u realizaciji projekta: Vesna Tijan (Matematika u svakodnevnom životu), Marina Miter (Utjecaj ispušnih plinova na biocenozu), Gordana Senić Koprivnikar (Život i poštanski promet, Fotkajmo matematiku)), Đurđica Jelušić (Fotkajmo matematiku), Maja Hrkalović (Defenzivna vožnja), Bojan Petran (Nove tehnologije za sigurnu vožnju), Vesna Rubeša (javni govor na temu: Sigurnosna oprema u automobilu), Linda Grubišić Belina (javni govor na temu: Mladi i brzina), Madlen Zubović (3D LAB – modeliranje i printanje), Mira Žepina (Gdje nema prometa, nema ni života) i Željka Travaš (Život i etos).

Poveznica na digitalni plakat: 

https://edu.glogster.com/glog/zivot-i-promet/4l3wbw35ns3 

 

OŠ Kostrena


Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka

 

OŠ Skrad

OŠ Frane Petrića, Cres;

OŠ Pećine, Rijeka;

OŠ Podmurvice, Rijeka;

Pomorska škola Bakar;