Datum/Vrijeme
5 svibnja, 2022
9:30 pm - 10:30 pm

Organizira:
Astronomski centar Rijeka

Kategorije


Način na koji je znanost do sada pokušala objasniti „život” nedostatan je. Jedno je od najtežih pitanja u Svemiru upravo ono što je „on” i koji je njegov smisao? Kad popularnu Siri, iz virtualnog svijeta pametnih telefona, upitate isto, ona će odgovoriti: „I can´t answer that!”. U traženju pitanja na taj odgovor nastup Saše Ostojića, pod atmosferičnom kupolom planetarija Astronomskog centra Rijeka, pružit će jedinstveno iskustvo. Nastup će biti intuitivan, instinktivan i introspektivan, bez strukture vođene prezentacije. Introspekcijom „struje svijesti” predavač će dotaći konvencionalnu znanost u punoj snazi objašnjenja života, ali i osvijestiti da je neuništiva energija čitavoga beskonačnog prostora i vremena znatno izazovniji izvor novih pogleda na staro. Sada, više no ikad prije potrebna nam je potraga za pravom istinom o životu i intelektualni bijeg od umrežene manipulacije kojoj smo izloženi. Jer život je i osviješteni stav o njemu, emocija i iracionalnost, epigenetika i valna genetika, umjetnost ljepote, ali i strahovanja, čije je mogući smisao „slika u cjelini”. Pitanje je samo treba li govoriti ono što želimo čuti ili ono što trebamo znati.

Saša Ostojić redoviti je profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci. Jedan je od najpoznatijih promotora znanosti u Hrvatskoj i predavača koji su trajno obilježili Festival znanosti. Strašću, prepoznatljivom predanošću i vrhunskom profesionalnom preciznošću duboko prodire u znanstvene teme u kojima se ne zaustavlja na rubovima općeprihvaćene intelektualne i akademske sigurnosti. Istovremeno, ne gubi iz vida širok odjek tih spoznaja na svakodnevni rad i život u cjelini.
U brojnim je prilikama integrirao (za znanstvenika) neuobičajeni umjetnički pristup, čime njegovi javni nastupi postaju dodatno dojmljiviji, izraženiji i specifičniji. Način na koji izražava važnost teme ne ostavlja ravnodušnim ni najmanje zainteresirane promatrače iz prikrajka. Radi se o sinestetičkim doživljajima kojima ruši sva pravila i postavlja nova u pravom smislu znanstveno popularne avangarde, po čemu je jedinstven u regiji. Zbog svoga iznimnog doprinosa spoznaji, promociji, popularizaciji i unapređenju biomedicinskih znanosti Saša Ostojić laureat je „Državne nagrade za znanost”, godišnje Nagrade Grada Rijeke te Državne nagrade „Ivan Filipović” za iznimne dosege u odgojno-obrazovnom radu u visokoškolskim ustanovama.