Datum/Vrijeme
5 svibnja, 2022
5:00 pm - 6:00 pm

Organizira:
Astronomski centar Rijeka

Kategorije


“Kada bi se zvijezde vidjele samo s jednog mjesta na Zemlji – svi bi ljudi putovali onamo.”(Seneka)

Što su zvijezde? Kako nastaju? Gdje? Od čega? Koliko traje njihov život i kako se razvijaju? Kakva im je struktura? Zašto i kako gore? Kakve vrste zvijezda postoje? Koliko velike mogu biti? Koliko sjajne? Koliko vruće? Po čemu se sve razlikuju? Kako završavaju svoj život, kakve su zvjezdane sudbine? Kako uopće uspijevamo saznati toliko o njima… mi, sićušni stvorovi, radoznala djeca zvjezdanog ugljevlja, puštajući katkad „da nas cijele prođe blaga svjetlost zvijezda” u nastojanjima da „ni za čim ne žalimo kad se budemo zadnjim pogledima rastajali od zvijezda”. Rajka Jurdana Šepić redovita je profesorica na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Astrofizičarka je, izučava promjenljive zvijezde. Autorica je brojnih znanstvenih radova u najcitiranijim međunarodnim časopisima i voditeljica znanstvenih projekata. Dugogodišnju znanstvenu suradnju ostvaruje na Sveučilištu u Padovi i Sveučilištu Harvard. Bavi se popularizacijom znanosti i unaprjeđivanjem nastave fizike na svim razinama kroz udruge civilnog društva te je i jedna od pokretačica Festivala znanosti Rijeka. Dobitnica je više nagrada, među kojima i Godišnje državne nagrade za znanost 2014. godine za popularizaciju prirodnih znanosti.

Od djetinjstva aktivno promovira čakavštinu; članica je Društva hrvatskih književnika, urednica čakavskih izdanja, autorica dviju samostalnih zbirki pjesama, te zastupljena u dvije antologije. Urednica je tjedne znanstveno-popularne emisije Baltazar i svakodnevne čakavske poetske minijature „Puntape”, koja se u programu HR Radija Rijeke emitira od 2009. godine. Od 2020. uređuje i vodi čakavski podcast „Ča bi reć” na internetskoj tv platformi Novinet.