Biljke arabice i robuste često se uzgajaju na malim plantažama, a njihov životni ciklus počinje u rasadnicima, odnosno nakon nekoliko mjeseci kada se mlade sadnice presade na polja. Za berbu prvih plodova potrebne su otprilike četiri godine od presađivanja sadnice te ako su biljke zdrave, nastavit će donositi plodove koji su poznati kao „bobice“ i zriju u ciklusima sljedećih petnaest godina. U slučaju da kiša pada cijele godine, biljke istovremeno donose zelene i zrele plodove. Doduše, većina zemalja proizvođača kave ima samo jednu ili dvije kišne sezone na godinu. Nakon berbe bobice se obrađuju raznim procesima i tehnikama kako bi se dobilo čisto sjeme. A tada započinje dug put kave…
Sandra Zavadlav
rođena je 7. prosinca 1977. god. u Zagrebu. Diplomirala je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na istom je fakultetu 2018. god. obranila doktorsku tezu „Primjena impedancijske analize u procjeni roka trajanja i kontroli kvalitete liganja iz roda Loligo“. Na Odjelu prehrambene tehnologije Veleučilišta u Karlovcu zaposlena je od listopada 2013. god. i na stručnom je studiju nositeljica kolegija Tehnologija bezalkoholnih pića, Operacije i strojevi u prehrambenoj industriji 1 i 2, Tehnologija kave i kavovina te Tehnologija zaštite okoliša. U nastavno zvanje profesora visoke škole izabrana je 2020. god., u znanstveno zvanje suradnika izabrana je godinu dana kasnije, a u znanstveno-nastavno zvanje naslovnog docenta izabrana je 2023. godine.