Škole za škole

Osnovna škola Milan Brozović, Kastav;Osnovna škola Čavle; Osnovna škola Petar Zrinski, Čabar; Osnovna škola Frane Petrića, Cres; Pomorska škola Bakar; Medicinska škola u Rijeci; Škola za trgovinu i modni dizajn Rijeka; Prva riječka hrvatska gimnazija; Srednja škola Markantuna de Dominisa, Rab; Srednja škola Ambroza Haračića, Područni odjel u Cresu

OŠ Kostrena, PP – Utjecaj podmorskih kablova na morski život
 Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka – Genijalke iz romana

Projekt „DC403 kroz prizmu tehnike i kulture“

Veliko gradilište u blizini naše škole inspiriralo nas je za odabir teme projekta za ovogodišnji Festival znanosti, a ta je izgradnja DC403, najskupljeg cestovnog projekta u Hrvatskoj. Zbog ceste je uklonjeno oko 70 stambenih objekata, sagrađen je niz novih prometnih objekata: podvožnjak, nadvožnjak, tunel, dva kružna raskrižja, dva vijadukta. Cjelokupna izgradnja utječe na promjenu vizure grada Rijeke koja je ujedno predmet našeg istraživanja. 

Povezanost naše Škole i planirane izgradnje DC403 započela je još 2016. godine kada su naši učenici anketirali vozače u svrhu ispitivanja isplativosti njezine izgradnje.

Pored svih novoizgrađenih objekata koje smo prikazali na interaktivnoj slici, istražili smo i ostatke kulturne i industrijske baštine duž ulica u blizini škole. U projektu donosimo saznanja o  negativnom utjecaju izgradnje DC403 na okoliš. Upoznat ćemo vas s varijantom ne činiti ništa, odnosno ne graditi cestu. Saznali smo i na koji se sve način bilježi ime državne ceste te koji je naziv državne ceste u skladu s normom. Naposljetku, snimili smo videouradak koji svjedoči o dosadašnjoj fazi izgradnje. 

Poveznica na digitalni plakat: https://sites.google.com/view/festivalznanosti2023/po%C4%8Detna-stranica

OŠ Podmurvice – Iz prirode u društvo
OS Centar Rijeka – Projekt Centar sapuna
Scroll to Top