Outlandish Rijeka – Izložba

12. – 17. 10.2020.

Outlandish Rijeka, (izložba i VR iskustvo) se neće održati zbog trenutne epidemiološke situacije.
Outlandish Rijeka and Math behind the Walk, multimedijsko iskustvo (online) je mjesto gdje se može virtualno prošetati izložbom i pogledati sve filmove putem poveznica.


Sveučilište u Rijeci, Centar za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti i Odjel za matematiku sudjeluju u projektu „Both Ways” Trst, Italija. “Both Ways” (https://www.triestecontemporanea.it/en/event/both-ways-2/) suvremena je umjetnička izložba koja u sklopu Festivala znanost pridonosi izdanju Otvorenog foruma EuroScience (ESOF) u Trstu.

IZLOŽBA U RIJECI

Otvorenje je izložbe bilo 28. kolovoza u podne Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, gdje se idalje može pogledati. Osam je fotografija većih dimenzija, s QR kodom za gledanje AR-a na pametnim telefonima, i dva videozapisa od 360° programirano tako da su predstavljene kao interaktivna VR aplikacija. Gledatelj se može kretati po poznatim riječkim lokacijama, poput Sveučilišnoga kampusa, Trsatske gradine, Astronomskog centra, Korza, Molo Longa i stare tvornice Hartere.

Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci osmislio je i izveo brojne projekte usmjerene na prezentaciju matematike, matematičkih koncepata i metoda na inovativne načine i korištenjem različitih medija. U ovom će se projektu pokazati, suprotno uvriježenom mišljenju, da matematika i umjetnost nisu međusobno isključivi, već su komplementarni. Kao rezultat uspješne suradnje umjetnika i matematičara stvorena je virtualna šetnja gradom Rijekom. Korištenjem VR slušalica, zainteresirani posjetitelji mogu pustiti matematički algoritam da ih vodi kroz grad ili prošetati sami. Procjenom lokacija svaki posjetitelj utječe na algoritam i šetnju koji će se ponuditi sljedećem posjetitelju.

Produkcija i primjena virtualne i proširene stvarnosti posljednjih je godina u fokusu Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Inovativnim umjetničkim praksama u istraživačkim projektima pristupamo s gledišta umjetničke i medijske produkcije, stoga su rezultati rada uglavnom eksperimentalna umjetnička djela. Projekt je zamišljen kao virtualna stvarnost u koju će se posjetitelji moći uroniti s VR naočalama. Izložbe u Rijeci i Trstu bit će popraćene većim fotografijama, uključujući otisnuti QR kod koji prikazuje videosekvence iz 360° videa.

U projekt „Both Ways“ donosimo ova dva stava, znanstvena i umjetnička, kako bi predstavili rezultate nadahnjujuće suradnje znanstvenika i umjetnika, i profesora i studenata, u jednom eksperimentalnom ambijentu.

  • Autori i suradnici: izv. prof. mag. art. Ingeborg Fülepp, izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, izv. prof. dr. sc. Bojan Crnković, doktorandica Dijana Protić i student Marko Mrvoš.
  • Dizajn i primjena matematičkog algoritma i VR-a: Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković.
  • Videokamera 360°: Tena Bošnjaković (A Walk in Memories) i Marko Mrvoš (Downtown Rijeka).
  • Montaža slike i zvuka: Marko Mrvoš.
  • Glazba: Matko Baričević.
  • Komunikacija vizualnog medija: Korina Hunjak, APURI.
  • Glumac: Denis Kirinčić.
  • Performeri: Marko the Clown, Naim i Tino Trkulj.
  • Jahači na konjima na Ranču Sivi Vrabac: Pette Rocco.

Projekt je djelomično sufinancirao: KKT: Kampus Kreativni Tim, Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture, 27 susjedstva; UNIRI projekti: Interdisciplinarno istraživanje i primjena novih medijskih tehnologija u virtualnoj stvarnosti; Umjetnički projekt virtualne stvarnosti financiraju UNIRI projekti: Interdisciplinarno istraživanje i primjena novih medijskih tehnologija u virtualnoj stvarnosti; Odjel za matematiku i sponzorski fond Elsevier Mathematical Sciences.