Sukob društvenih normi

14. 10.2020., 17.00 – 18.00

Stavovi poput favoriziranja vlastite skupine (nacionalizam, etnocentrizam itd.) ili strogog pridržavanja moralnog konsenzusa (netrpeljivost prema oprečnom mišljenju, podvrgavanje snažnom vodstvu itd.) zajednički se nazivaju ideološka krutost. Iako izvorno povezana s političkom desnicom, ideološka je krutost sveprisutna, te podjednako služi i desnici i ljevici.

Da bismo istražili ulogu tako raširenog koncepta u društvenoj strukturi, formalizirali smo ideološku krutost u okviru evolucijske teorije igara, odnosno mehanizma neizravne uzajamnosti, koji održava suradnju na temelju društvenog vrednovanja aktera. Simulirajući društvenu dinamiku s ideološki raznoliko krutim akterima, otkrili smo da zakonodavne zapreke suradnji osnažuju ideološku krutost. Društvo se može polarizirati do te mjere da socijalni paraziti preplave stanovništvo i izazovu potpuni kolaps sustava. Ovakvi rezultati upućuju na ozbiljne posljedice za procese demokratizacije i globalizacije.


Ako imate poteškoća s gledanjem videa možete ga također pratiti i na stranicama YouTube-a na linku OVDJE

Marko Jusup

docent je na Institutu za inovativna istraživanja pri Tokijskom institutu za tehnologiju u Japanu. Prethodno je dvije godine bio na sličnoj poziciji u Centru za matematiku društvene kreativnosti Sveučilišta Hokkaido, a također je radio i kao poslijedoktorand Japanskog društva za promicanje znanosti (JSPS) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta Kyushu. U ožujku 2012. doktorirao je upravljanje okolišnim rizicima pri Nacionalnom sveučilištu u Yokohami; magistrirao je financije i bankarstvo u srpnju 2008. pri Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) te diplomirao fiziku i matematiku u studenom 2003. na Sveučilištu u Rijeci. Njegova istraživačka karijera započela je u veljači 2004. godine na Institutu Ruđer Bošković (IRB), najvećoj hrvatskoj nacionalnoj istraživačkoj instituciji. S vremenom je sudjelovao u više međunarodnih znanstvenih projekata, uključujući veliku paneuropsku suradnju u sklopu Okvirnih programa za istraživanje i tehnološki razvoj. Aktivno podržava stvaranje besplatnih sadržaja (npr. otvoreni pristup, otvoreni softver itd.), kao i brojne druge projekte za poboljšanje ljudskih sloboda.