Provale gama-zračenja – najsnažnije eksplozije u svemiru

15. 10.2020., 19.00 – 20.00

Provale gama-zraka (engl. gamma-ray burst, GRB) kratkotrajne su i izuzetno snažne kozmičke eksplozije. Toliko snažne da u samo nekoliko sekundi emitiraju energiju koju Sunce izrači tijekom cijeloga svoga životnog vijeka, nakon čega zauvijek nestanu. Što su provale gama-zraka, kako nastaju i kamo nestanu, saznajte u ovom predavanju.
Saša Mićanović sudjelovao je u opažanjima teleskopima MAGIC kada su detektirane najviše energije ikad zabilježene iz jedne provale gama-zraka. Čujte iz prve ruke kako je teklo opažanje i kakva je atmosfera vladala među istraživačima. Tomislav Terzić objasnit će kako se ovo opažanje iskoristilo za ispitivanje teorijskih modela kvantne gravitacije.

Predavači: Saša Mićanović i Tomislav Terzić

Ako imate poteškoća s gledanjem videa možete ga također pratiti i na stranicama YouTube-a na linku OVDJE


Tomislav Terzić

docent je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci i voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku. Kroz rad u međunarodnoj znanstvenoj kolaboraciji MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov) bavi se proučavanjem visokoenergijskoga gama-zračenja iz aktivnih galaktičkih jezgri i eksperimentalnim ispitivanjem modela kvantne gravitacije. Aktivan je popularizator znanosti; sudjelovao je u organizaciji Riječke škole fizike i Festivala znanosti u Rijeci, a 2016. vodio je organizaciju Riječke škole fizike; drži popularno-znanstvena predavanja i radionice, sudjeluje u znanstvenim predstavama i čest je gost radijskih emisija.

Saša Mićanović

diplomirao je 2005. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu iz područja teorijske fizike elementarnih čestica, nakon čega ga je istraživanje odvelo u smjeru eksperimentalnog rada. U svom je znanstvenom radu prešao put od neutrina, “najmanjih” konstituenata u prirodi, preko Higgsova bozona i kozmičkog zračenja najviših energija, sve do “najvećih” objekata u Svemiru, poput aktivnih galaktičkih jezgri, čije gama-zračenje opažamo teleskopima MAGIC. Trenutno radi kao docent u Laboratoriju za astročestičnu fiziku na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci te sudjeluje u nastajanju Cherenkov Telescope Arraya (CTA), koji sa svojih preko 100 teleskopa predstavlja impresivan gama-opservatorij nove generacije.