Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas
Moderatorica:

Prof. dr.sc. Jasminka Ledić, predsjednica udruge Universitas

Gost:

Prof. dr.sc. Bojan Čukić, Profesor i Prodekan, College of Computing and Informatics, University of North Carolina at Charlotte i Honoris Profesor, Sveučilište u Rijeci

Uvriježeno je mišljenje da kulturu određuje zemljopisna i/ili etnička pripadnost. Međutim, kulturu određuju prakse i ponašanja skupine ljudi. U znanosti, prihvaćena su pravila ponašanja ključna za održavanje kvalitete znanstvenih dokaza i ideja. Ta pravila uključuju strogo i intenzivno propitivanje, iskrenost, integritet i objektivnost, priznanje/citiranje izvora argumenata i poštivanje etičkih normi. Znanstvena zajednica pruža sustav provjera i ravnoteža, koji osigurava pravedno (pr)ocjenjivanje kvalitete znanstvenoga rada.

U kojoj su mjeri te općenite smjernice prisutne u obrazovanju? Sveučilišta ponosno njeguju „tradiciju”, koja često isključuje intenzivno propitivanje i evoluciju saznanja. U znanosti su raznolikost, različitost, „široka suradnja“ i inkluzivnost općeprihvaćene norme. U obrazovanju biramo one koji „zaslužuju” biti uključeni, nerijetko po mjerilima koja nisu znanstvena. Znanstvenici uče cijeloga života, dok se tradicionalno obrazovanje stječe jednom, u ranoj mladosti.

Cilj je tribine potaknuti razmišljanje o budućnosti visokog obrazovanja.

Video možete pronaći i na YouTube-u

Kratka biografija:

Bojan Čukić profesor je i prodekan na Fakultetu za računarstvo i informatiku na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu (SAD) zadužen za inovaciju kurikula i visokoškolske nastave, ali i provođenje kulture jednakosti i prosperiteta svih studenata. Odnedavno je počasni profesor Sveučilišta u Rijeci. U bogatoj je karijeri vodio istraživački laboratorij za verifikaciju i validaciju svemirskih misija, bio je direktor Centra za identifikacijsku tehnologiju, bavio se biometrijskom sigurnošću i pitanjima privatnosti, ali i biomedicinom – dizajnom implantata. Suosnivač je tvrtke NexID Biometrics, koja je sada dio kompanije Precise Biometrics. Jedan je od direktora Centra za analitiku i automaciju kibernetske sigurnosti. Prof. Čukić diplomirao je računarstvo u Ljubljani te magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Houstonu. Objavio je preko 250 recenziranih znanstvenih radova i često je citiran. Niz godina surađuje s djelatnicima Odjela za informatiku riječkoga sveučilišta, gdje je i započeo akademsku karijeru kao asistent.

Oznake:,