Znanstveno-popularna predavanja

NASA-in Perseverance rover lansiran je 30. srpnja 2020., a na Mars se spustio 18. veljače 2021. godine u krater Jezero. Većina stijena u krateru, koje će znanstvenici ispitivati pomoću instrumenata na roveru, najvjerojatnije je starija od tri i pol milijarde godina. Ovo je prva misija na Marsu u okviru koje će se prikupljeni uzorci Marsovog tla slati na Zemlju radi ispitivanja u zemaljskim laboratorijima. Na temelju njihova proučavanja znanstvenici će moći rekonstruirati klimatske i okolišne promjene na Marsu, tražiti tragove davnih bioloških procesa i izvršiti pripreme za budući odlazak ljudi na Mars. Slanje uzoraka na Zemlju planira se za 2031. godinu ili nakon toga.

Nakon istraživanja u krateru Jezero, što je njegova primarna misija, rover će ga napustiti i krenuti u područje gdje se nalaze još starije stijene. Njihovo istraživanje trebalo bi dati odgovore na pitanja o planetarnom sastavu i evoluciji, te ona o povijesti interakcija vode i stijena, klimi i magnetskom polju.

Voditeljica:

Tanja Bosak

Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na području geofizike. Nakon perioda istraživanja u Laboratoriju za reaktivni pogon (Jet Propulsion Laboratory), prebacila se na Kalifornijski tehnološki institut (California Institute of Technology) u Pasadeni gdje je istraživala tragove koje ostavljaju mikrobi u drevnim sedimentnim stijenama i stekla titulu doktora znanosti iz geobiologije. Provela je dvije godine na sveučilištu Harvard kao post-doktorand, a  radila je i u Odjelu za zemaljske, atmosferske i planetarne znanosti na vodećem svjetskom tehnološkom sveučilištu Massachusets Institute of Technology. Trenutačno radi kao profesor geobiologije i voditelj grupe u Programu geologije, geokemije i geobiologije.

Tanjin rad objedinjuje mikrobiologiju, znanost o sedimentnim stijenama i geokemiju stabilnih izotopa u eksperimentalnu geobiologiju, kako bi se otkrilo na koji način život mikroba ostavlja tragove u sedimentnim stijenama. Njezin laboratorij istražuje moderne bio- i geokemijske procese u sedimentnim stijenama, evoluciju i okoliš tijekom prvih 80% Zemljine povijesti, a traži i znakove nekadašnjeg života na Marsu.

Za ovaj rad, kao i za rad sa studentima, dobila je brojne nagrade istaknutih znanstvenih institucija u SAD-u. Članica je neprofitne organizacije American Geophysical Union, Američke akademije za mikrobiologiju (American Academy of Microbiology), i jedna je od urednika znanstvenih časopisa Geobiology, Frontiers of Microbiology and Geochemical Perspectives Letters.

Izlaganje je predviđeno za sljedeće uzraste:

viši razredi osnovne škole, srednja škola, građanstvo

Oznake:, ,